WPS Nedir?

Posted on 20 Ocak 2010 in İnternet by

Yeni ağ aygıtlarında üzerinde WPS yazan bir düğme görebilirsiniz. WPS, özellikle ev kullanıcılarının kablosuz ağ güvenliğini kolayca sağlamaları için düşünülmüş bir standarttır.
WPS’in amacı, kablosuz ağda güvenlik hakkında çok fazla bilgi sahibi olmayan (ki herkesin bunları bilmesi de gerekmez) kullanıcıların basitçe güvenliği sağlanmış bir ağa bağlanmalarına yardım etmektir. Böylece dolaylı yoldan bir güvenlik önlemi haline de gelir; WPS gibi bir destek olmadığı durumda çoğu zaman kullanıcılar güvenliğin getirdiği ek karmaşıklıktan dolayı kablosuz ağlarının güvenliğini toptan kaldırma eğilimi taşırlar.

Erişim noktası, kullanıcının istemci üzerinden PIN numarasını okuyup girmesini bekliyor.
WPS’te en çok göreceğiniz iki bağlantı yöntemi vardır. Birincisi PIN yöntemidir. PIN yönteminde WPS destekli aygıtların yazılımlarından ya da üstlerindeki bir etiketten okunacak bir PIN numarası, WPS anlaşmasını gerçekleştirecek aygıttaki uygun yere yazılır. Bu anlaşmayı gerçekleştirecek aygıt genellikle kablosuz ağ erişim noktasıdır.

WPS PBC: Düğmeye basın ve aygıt bağlanacak WPS cihazı beklemeye başlasın.
İkinci yöntemde bir düğme devreye girer. Önce kablosuz ağ erişim noktasında WPS yazan düğmeye basarsınız. Marka ve modele göre bu düğmeye birkaç saniye basılı tutmanız gerekebilir. Bundan sonra belli bir süre içerisinde erişim noktasına bağlamaya çalıştığınız aygıttaki aynı isimli düğmeye basarsınız. Aygıtta fiziksel bir düğme olmayabilir, yazılımdan da yapıyor olabilirsiniz. Standartta geçen iki yöntem daha var. Biri, sadece kablosuz istemciyi erişim noktasının yakınına getirirsiniz. Bunun için RFID de kullanılabilir. Son olarak bir de USB flaş belleği sırayla takıp uygulamayı çalıştırabilirsiniz. Son iki yöntem opsiyonel, hatta USB flaş bellek yöntemine sertifikasyon bile verilmiyor. İlk yöntem WPS destekliyorum diyen tüm aygıtlarda bulunmak zorunda. İkincisi ise erişim noktalarında zorunlu, istemcilerde seçimlik. Bundan sonra kablosuz ağ donanımı alırken WPS desteğini de sormanız iyi bir fikir olabilir. Böylece pratikte kullanışsız olmasına bakmadan, çok uzun bir kablosuz ağ anahtarı kullanırken aynı zamanda güvenli bağlantıları kolayca sağlayabilirsiniz.

Wikipedia : WPS
Kaynak

Please give us your valuable comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.